2014. február 28., péntek

DIY Ha már túl sok a hűtődre ragasztott matrica!

A mi hűtőnket végérvényesen ellepték a matricák.
Mivel egy igen ősi darabról van szó (minden nap csak hálát mondhatok, hogy egyáltalán működik) ezért megengedtük, hogy a gyerekek ráragasszák az aktuális kis kedvenceiket.
... majd következtek a doktorbácsi által adott reklámfigurák.......majd a mandarinon, banánon található béna emblémák kerültek fel. Persze mindez rendben is lenne, csakhogy a már felragasztott matricákat  naponta próbálták átrendezni, aminek az eredménye fej nélküli hercegnők, fél autók, felismerhetetlen valamik, tömkelege egy kis filctollal, vagy ceruzával átfirkálva.

Ismerős valakinek?

Aki nem engedi mindezt (most már úgy gondolom jogosan) attól elköszönök, mert nincs szüksége egy mentő ötletre. De ha valaki hasonló cipőben jár mint mi, kattintson egyet
Itt tovább olvasom:

2014. február 27., csütörtök

Színek, hangulatok és otthonok Kolumbiából
Én bútorok festésével és felújításával foglalkozom az Az Asztalom-műhelyében, de imádok olvasni.
Az az ötletem támadt, miért ne ötvözhetném a kettőt. Így született ez a sorozat, ahol mindig az adott könyv fogja meghatározni melyik ország (hagyományos) bútoraiból, otthonaiból, hangulataiból hozok nektek ízelítőt. Remélem találtok számotokra kedves megvalósítható ötletet, amivel szebbé varázsolhatjátok otthonotokat.

Az első könyv Gabriel Gracía Márquez: Szerelem a kolera idején 

(A könyvajánlót az Olvasósarokban találjátok.)

Így jöjjön most KOLUMBIA
Nézzétek ezeket a színeket. Hát nem GYÖNYÖRŰ?  
A környező élővilágában felbukkanó harsány színek, meghatározzák az autentikus városok hangulatát.
SÁRGA, PIROS, KÉK,  ZÖLD, .........................   Itthon  nem véletlenül mondjuk
-Úgy nézel ki mint egy papagáj
A mi szürke, egyhangú, és lehangoló lakótelepeinkhez szokott szemünk nem igen tud mit kezdeni egy
ilyen színkavalkáddal.   hát az enyém tud, imádom 


A melegséget, barátságot árasztó környezet, mosolyt fakaszt minden ember arcára. Pedig mi is tudjuk, hogy mind-e mögött milyen gondokkal kell megküzdeniük. De ezt most hagyjuk...
Tanulhatnánk a NAPSÜTÖTTE országoktól
Mintha megállt volna az idő a virágos, régi boltívek alatt.
Fonott kosarak a színes falakon és bent a hűvösen a pici bolt.
Kézi fonású portékák
Hát innen azért tudnék választani, nagyon szeretem a már - már bohém színes dolgokat, de ez egy másik történet (majd egyszer megmutatom milyen nálunk a hangulat)És most jön egy letűnt korokat idéző kedves parasztház.
Tovább olvasom:

2014. február 24., hétfő

DIY hordozókendőből függőágy majd hinta

Tara még a pocakomban volt mikor már tudtam, magamra kötve fogom hordozni. Nagyon szerencsés vagyok, mert szinte minden szükséges babaholmit megörököltem a húgoméktól. Többek között négyféle nagyon márkás high tech babahordozó "készüléket". Ők egyiket sem tudták igazán kihasználni, ami nem volt túl biztató számomra. Volt amelyik leginkább ejtőernyő hevederre emlékeztetett, egyikben sem tudtam elképzelni egy újszülött csecsemőt. Eldöntöttem akkor is magamon fogom hordozni a babámat. Kerestem kutattam böngésztem a neten (építkeztünk és csak célirányosan volt időm vásárolni nem ráérősen nézelődve) Így találtam rá a Brendonban egy 5 méter hosszúságú eredeti brazil hordozókendőre ( ilyet nem próbáltak Andikáék) Ami először ijesztően hosszúnak tűnt, de később kiderült, hogy a legjobb befektetésünk volt. Taránál majd Budánál is az első héttől használtam. Mondhatom, hogy évekig csak "rámkötözött" gyerekkel lehetett engem látni. Otthon is ringattam őket főzés, mosogatás közben, tulajdonképpen minden munkát el tudtam végezni velük. De a hasfájós időszak hosszú- hosszú hónapjaiban is aranyat ért.

Beru Khyentse Rinpoche áldása az egy hetes Tarára

Beru Khyentse Rinpoche áldása a 2 hónapos Budára

Mikor nagyobbak lettek már apuci is cipelte őket.
Ajánlom Dr. Bagdy Emőke Babahordozás és kötődő nevelés, avagy a hit remény és szeretet hármassága a gyermeknevelésben
http://www.csaladhalo.hu/interju/babahordozas-es-kotodo-neveles

Majd mikor már szaladgáló 2 és 4 évesek lettek először hintaágyként (amit Andika talált ki) használtuk tovább a kendőt.


Most, hogy 3-5 évesek hintaként üzemel.  


Alex a keresztfiam így használja


Hihetetlen kombinációkban használják a gyerkőcök. Csak az örökös vita ne lenne, hogy  ki mióta és meddig még és anya hidd el már én jövök ....................
Folytatás következik, mert ugye ki fogják nőni és akkor ................már tudom is mi lesz belőle :)


Szeretettel Erika

2014. február 21., péntek

Annie Sloan Chalk Paint festéke és nagyanyáink tükrös szekrénye 1.

Megismertem egy csodálatos festéket ez az Annie Sloan Chalk Paint. IMÁDOK vele dolgozni és lecsapok minden adandó alkalomra, hogy festhessek vele.
Mivel úgyis szükségünk van az emeleten egy nagy tükörre kapóra jött mikor egy kedves ismerősöm meghirdette, családi örökségének eme darabját. 
Azonnal igent mondtam, nem is gondoltam bele a részletekbe.

Például - mit is takar pontosan az hogy régi
             - milyen állapotban van (hisz nem vagyok asztalos)  és egyáltalán 
             - mekkora az akkora ( Buda még nem jár oviba és a garázsműhelyemet is csak tavasszal kezdjük felújítani) 
Egyik délelőtt megérkezett...... és
90 - 100 éves lehet a bútor ami hajdanán egy szép polgári hálószoba dísze lehetett,
hát a vártnál rosszabb állapotban volt na nem nagyon de azért kicsit megijedtem,
és igen - igen nagynak bizonyult.

Így alakult, hogy az egyébként is kicsi életterünk egy időre műhelyként is funkcionált. Ami tulajdonképpen eddig is így volt csak a kis bútorokat, egyebeket ha kellett el tudtam tüntetni az útból.
De ŐT már nem úgyhogy a nappalinkban kezdtem hozzá a felújításának. 
Innen folytatom de már a munkafolyamatokkal és a végeredménnyel.

Szeretettel Erika

Ebédre

Saláta dijoni mustárral grillezett kecskesajtttal baconnel

Hozzávalók: két marék saláta mix, 6 szem koktél paradicsom, 1tk dijoni mustár, 2 ek oliva olaj, 10 dkg kecskesajt, 2 szelet bacon

Elkészítés: A mustárt az oliva olajjal összekeverni, majd a salátához adni. A bacont serpenyőben, vagy sütőben megpirítani. A kecskesajtot, lisztbe forgatni és serpenyőben, pici oliva olajon mindkét oldalát megpirítani, végül a salátára helyezni a nagy kockára vágott baconnel együtt.

http://megardengal.blogspot.hu/ 

Jó étvágyat az ebédhez.

forrás: http://granatalmabistro.blogspot.hu/  Anitának köszönjük a remek receptet.

Szeretettel Erika

2014. február 20., csütörtök

Egy öreg képkeret és benne egy ősi szöveg ...Miután kész lettem ezzel a munkámmal, gondoltam megosztom veletek a tábla készítését lépésről lépésre pusztán technikai oldalról. De ahogy teltek a napok a nappalinkban központi helyet elfoglaló tábla nem hagyott nyugodni. Repesett a lelkem, ha csak ránéztem, és egyértelművé vált, hogy az üzenetét Nektek is le kell írnom. Majd kiderül, vajon jól éreztem- e.


egy nem túl szép képkeret

Sajnos műanyag és ez eddig az igen nehezen festhető kategóriába tartozott. De most egy kevés  Chalk Paint™  festékkel, varázslatos átalakítást végezhetünk. (bútorfestés forradalmasítója) Egyszerűen és gyorsan lehet dolgozni vele. Csak egy kis portalanításra van szükség. Ezután minden alapozás, csiszolás nélkül kenhetjük a festéket, nem folyik, nem csöpög. Én Graphite és Cream árnyalatot használtam éppen egy kiskanálnyi kellett az egész felületre.a keret két szélére Cream szín

a közepére Graphite szín került
 k
is festőecsetet használtam a sarkainál
teljes száradás után a díszített részt 200-as csiszolópapírral óvatosan visszacsiszoltam. 

Annie Sloan sötét waxal antikoltam
közben a felesleget egy puha rongyocskával mindig letöröltem

És most a szöveg

Sajnálom. Kérlek, bocsáss meg. Köszönöm. Szeretlek.

A Ho'oponopono: egy ősi hawai gyógymód, a megbocsátás művészete.

“Egy probléma nem probléma, hacsak nem mondjuk, hogy az, és nem a probléma a probléma. A probléma az, ahogy reagálunk a problémára.”
Dr. Ihaleakalá

Itt találtok bővebb információkat.
forrás: http://www.hooponoponoway.hu/


Itt már ismét a technikai rész következik.

Méretre vágattam egy 4mm-es rétegelt lemezt egy lapszabásznál. És itt elkövettem egy fatális hibát, (mert nem bírtam kivárni az Annie Sloan festékem megérkezését) és gondoltam előredolgozok, Ti ne tegyétek!!!! Csak a már végleges színre festett vagy antikolt táblára kezdjetek el dolgozni. Szóval én a táblát maradék IKEA antik páccal befestettem majd szövegszerkesztőben elkészítettem a kívánt betűtípussal és méretben a feliratot, kinyomtattam.

ráragasztottam az írást kétoldalú ragasztóval 
az előre kimért és bevonalazott táblára  

egy sütőpapírra átmásoltam a szöveget
majd egy próbalapra megfordítva is átírtam

 Ezután a vonalazott táblára illesztettem a sablont, nehezékekkel körbe rögzítettem, mert a zsírpapírra nem ragad a kétoldalú ragasztó :( és ismét átírtam az egész szöveget már a táblára.
Megérkezett a várva várt festékem, elkészítettem a keretet és kiderült, hogy egyáltalán NEM ILLIK a tábla színéhez. Külön- külön gyönyörű, na de együtt? Vagy új keret vagy új tábla! Én a nehezebbet választottam, mert beleszerettem a keretbe és csakis így együtt képzeltem el. Hát kezdtem szinte előröl. A táblát nagyon vékonyan szinte lehelet finoman Cream + víz (1:1) átfestettem, finoman csiszoltam (200-as) papírral majd pici sötét Wax következett, jól visszatörölve. Így sajnos sikerült egészen eltüntetnem az eddigi munkámat :( Jöhetett ismét a mérés, felrajzolás, öröm az ürömben legalább a sablont fel tudtam használni újra.

A végleges írást fekete akrilfestékkel, jó minőségű vékony ecsettel végeztem.
                            
Szépen fogott a már fényesre waxolt táblára. A tervezettnél jóval többet dolgoztam vele, (Transzfer technikával sokkal könnyebb lett volna) de a végeredményt nézve nekem mégis megérte.

Persze ezt a táblát a saját nappalinkba a családomnak szántam. Megrendelésre választott színekben, egyéni szöveggel is elkészítem.
Suzanne Marshall Lucas: Elengedés

Feladni: csupán elhagyni.
Elengedni: édes felszabadulás.
Feladni: a gyötrődés kiáltása.
Elengedni: a tökéletes béke.
Feladni: keserves és nehéz.
Elengedni: oldás és fény.
Feladni: egyszerűen kudarc.
Elengedni: jól látni.
Feladni: nagyon emberi.
Elengedni: a legistenibb.
Feladni: meghalni a napnyugtával.
Elengedni: ragyogó napsütés.
Feladni: ennyi volt.
Elengedni: csak most kezdődik! 

http://www.hooponoponoway.net/blog/2009/05/02/letting-go/

Szeretettel Erika