Kárpitozott fotel kívül-belül


Ki ne vágyna egy ilyen frissen felújított olvasós fotelre! Ha megvan a foteled és a szövet is hozzá, de bizonytalan vagy, hogy láss hozzá, akkor ez a leírás Neked szól. A bizonytalanság mehet a sutba, bemutatjuk a lépéseket Erika egyik foteljén.

Az eredeti kockás anyag alatt egy régi zöld szövet is volt. Az eredetiről itt találsz leírást.
Mi most mindkét réteget lebontottuk. Ha te is belekezdesz otthon egy hasonló munkába, kezd a fotel alján a bontást, ezután jöhet a háta és az ülőfelülete. Mindig fényképezd, mi hova volt tűzve, mert az segít a felépítésnél.

 
A szövet alatt különböző anyagú rétegek sorakoznak, ezek közt kell rendet tenni: beazonosítani mi micsoda, illetve lebontva el tudjuk dönteni, melyik réteg maradhat, melyiket kell cserélni.
 
A textil alatt az úgynevezett felsőpárnázatot találod, ami ezen a fotelen szürke színű pamutvattából és szénából állt. Egy egész virágos rétet beletettek! Mindig izgalmas munka egy fotel lebontása, mert érdekes dolgokat lehet találni benne. Itt a drágább afrikot helyettesítették szénával és lennel, a lenmagok százával hullottak ki a kárpit alól. :)


A felsőpárnázat könnyen mozdítható, leszedhető rétegekből áll, egészségügyi okokból szedjük is le, dobjuk ki.


A felsőpárnázat alatt található a masszív, vastag, zsákvászonnal beborított afrikos réteg, aminek alappárnázat a neve. Ha az alappárnázat nem hullámos, nem bomlott szét, akkor maradhat, mint például ezen a fotelen is.

A rugózatot is vizsgáljuk meg. Ezen a fotelen úgynevezett epeda található, ami egy végtelen acélszálból összefont rugókat. Ha a rugószál sehol sem tört el, akkor a rugózat is rendben van. Mondhatjuk, hogy szerencsénk van, nem kell a keretig lebontani az egész fotelt.


Az alappárnázatra ragassz 2-3 cm vastag szivacsot, ami a leszedett felsőpárnázatot helyettesíti.


Ezután ugyanúgy járj el, mint a szivacsos kárpitozásnál: borítsd be vlies vattával és jöhet rá a textil.
A fotelen először az ülőfelület, aztán a háttámla elejét és a hátát készítsd el. 


A háta alsó részén, belül, találsz egy úgynevezett kárpitos lécet, aminek kulcs fontosságú szerepe van a fotelek kárpitozása során. Erről mutatunk egy részletet is, bár az újrakárpitozás miatt már nem sok látszik belőle.


Ha elkészültél a fotellel, az alját is borítsd be egy sima anyaggal. 

A leírás könnyű, elolvasni is az, de csak úgy láss hozzá a munkához, ha bírod a strapát! Miért is ne bírnánk, hiszen KELL egy ilyen fotel...

Népszerű bejegyzések